Cauberg

Valkenburg wordt door velen beschouwd als de (ongekroonde) wielerhoofdstad van Nederland. De Cauberg speelt hierbij een belangrijke factor. In talloze wedstrijden is op deze berg de beslissing gevallen. Als de finish van een koers op de top van deze helling ligt is een zeer boeiende finale bij voorbaat al zo goed als gegarandeerd. Kortom: als wedstrijdelement is de Cauberg een pareltje. Michael Boogerd heeft deze plek dan ook uitgekozen om als wielrenner afscheid te nemen van het profesionele wielrennen (21 oktober 2007).

Als helling voor 'on the road wielerrecreanten' is deze heuvel absoluut overgewaardeerd. Je zal echt wel even je best moeten doen,Bovenaan de Cauberg: Martin en Dennis liggend, Jan Hendrik op de fiets. maar het stijgingspercentage valt reuze mee (alleen bij de Z-bocht gaat de weg met meer dan 10 procent omhoog) en na minder dan 1 kilometer is de top alweer bereikt.

Maar goed, het is misschien juist wel een ideaal bergje als je net in ValkenburgRonald bereikt de top van de Cauberg lekker aan de koffie en de vlaai heb gezeten, een stevige lunch heb verorberd, of wellicht al een biertje achterover heb geslagen. Overigens bepaal je altijd zelf nog het tempo waarmee je omhoog rijdt. De Cauberg biedt zonder meer een royale mogelijkheid om volslagen uitgewoond de top van deze klim te bereiken (zie foto's).


Miel Vanstreels zegt in 'Behoedzaam dansen op pedalen' over de Cauberg:

Tussen kerkhof en
monumenten

over kalk zweet
en glorie,

heuvel badend
in roem,

hier adem je
historie,

hier word ik
ook in het diepst

van mijn dromen
geen kampioen

1 opmerking:

dennis zei

Mooie slingerende beklimming, alleen in het midden is er even een knikje omhoog (11%), maar verder dan dat komt deze klim niet.