Eschberg (Epenerbaan)

De beklimming van de Eschberg brengt je vanuit Vaals naar het Vijlenerbos. Een heerlijke klim om een tochtje door het zuid Limburgse heuvellandschap mee te beginnen! Voorbereiding en zelfbeheersing zijn echter wel essentieel. Deze helling heeft namelijk een mild en goed lopend begin. De verleiding zal ongetwijfeld groot zijn om er een behoorlijk tempo in te houden. De zeer fraaie haarspeldbocht waar je halverwege de klim doorheen wordt gestuurd geeft je wellicht het gevoel dat je een echte col aan het bedwingen bent. Nog altijd loopt de klim erg lekker en het zelfvertrouwen groeit met iedere meter die je aflegt. Misschien schakel je zelfs een tandje bij; het gaat allemaal zo soepel. Het restaurant dat op je afkomt kondigt het staartje van de klim aan. Als dat echter aanleiding voor jou is om richting dit restaurant er nog eens een schepje bovenop te doen, dan kan je wel eens van een koude kermis thuiskomen. Het aangekondigde staartje is namelijk een heel venijnig stukje. Direct na de bocht bij het restaurant (het deel van de klim waar je al die tijd geen zicht op had) besluit de weg met een stevig stijgingspercentage omhoog te schieten. Degene die hier geen reserves achter de hand heeft gehouden heeft een probleem. Zeker wanneer de Eschberg als eerste helling in een route is opgenomen, is de kans groot dat overmoedige renners de rest van de ronde spijt hebben dat zij zich niet een beetje hebben ingehouden. Maar jij weet het nu, dus jou zal dit niet gebeuren... toch?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Deze klim wordt in de Amstel Gold Race aangedaan als Vijlenerbos

anoniem zei

Leuk klimmetje, zeker niet de zwaarste klim die je van uit vaals kan maken. Begin van de klim is inderdaad goed lopend het stuk na het restaurant is goed te doen, zolang je er maar rekening mee gehouden hebt dat, dat stuk een stuk steiler is.

Mooi alternatief om deze klim zwaarder te maken is, door in de klim de weg in te fietsen waar een verboden toegangsbord, behalve voor bestemmings verkeer, bij staat.
Het is een smal pad met een goed wegdek maar wel vol met takjes etc. Op deze manier snij je de haarspeldbocht af. Hiervoor krijg je wel een stijl stuk voor de kiezen. Na het stijle stuk kom je bij het restaurant aan en kan je weer verder klimmen op het stijle stuk van de normale klim.