Kosenberg (Berg Clouse)

Tijdens Limburgs Mooiste 2007 was de Kosenberg voor het eerst opgenomen in de 'Rode Lus'. Ik geloof niet dat er veel fietsers waren die deze helling al kenden. De meeste wisten dan ook niet welke narigheid er diep in het zuiden op ons lag te wachten. De aangekondigde feiten en cijfers over deze helling geven op zich ook nog geen reden tot paniek: lengte 1100 meter, gemiddeld stijgingspercentage 7%, hoogteverschil 80 meter. De weg liep in het begin wel iets op, maar we hadden al snel in de gaten dat het op deze manier natuurlijk niet opschoot met die 80 meter hoogteverschil. Hoe langer het duurde, hoe meer fietsers er nattigheid begonnen te voelen. Maar niemand had in de gaten hoe groot het probleem uiteindelijk zou gaan worden. Wat een nachtmerrie! Het was niet alleen de 18 procent waarmee de weg omhoog schoot, het was niet alleen de vermoeidheid van de 13 heuvels die we al achter de rug hadden en het was niet alleen de kwaliteit van het wegdek... het was vooral het feit dat verschillende fietsers de handdoek in de ring wierpen. Lekker hoor als er vlak voor je iemand besluit te stoppen... op zo'n smal weggetje... En toch vond ik het geweldig dat ze deze helling in de route hadden opgenomen. Of ik dat ook zou vinden als ik er niet in geslaagd was om de top fietsend te bereiken? Je zal er nooit achter komen...

Bas Wolfs heeft een aardig stukje over deze heuvel geschreven op kuitenbijters.com.

(foto: 8 augustus 2010)

3 opmerkingen:

Jacco zei

De laatste keer dat ik deze helling heb opgezocht (3 januari 2008) bleek dat er aan het begin van het weggetje 'Berg Clouse' een verkeersbord was geplaatst waarop werd aangegeven dat het verboden was om er in te rijden, met uitzondering van bestemmingsverkeer. Ik ben er gemakshalve maar vanuit gegaan dat dit niet geldt voor fietsers.

Anoniem zei

Een echte liefhebber zo te lezen! :-)
De Kosenberg (of Cosenberg) is een doodlopend weggetje in de buurt van Berg La Clouse. Ze zijn echter niet hetzelfde. Berg La Clouse is sinds een jaar of twee geasfalteerd. Een prachtige verrassing voor wie met een 'onbekende' door de streek fietst. Veel succes!

Unknown zei

Inderdaad, was een leuke verrassing vandaag. Voor herhaling vatbaar. Als onderdeel van de 'dwars door de grensstreek route' gefietst.