Schweiberg

Mechelen is een ideale startplaats voor wielerrecreanten die er een lange autorit voor over hebben om een dagje in zuid Limburg te kunnen fietsen. Vanuit Mechelen zijn er diverse lusjes te rijden, waarbij het karakter per lus sterk kan variëren door het aantal en het type hellingen.

Een goed begin van een wielerdag vanuit Mechelen is de beklimming van de Schweiberg. Het behoorlijke hoogteverschil dat je moet overwinnen is uitgesmeerd over meer dan twee kilometer. Het decor is super! Een schilderachtig buurtschap, glooiende weilanden. De verleiding is hier altijd groot om mijzelf, op grond van het feit dat ik een Limburgse Jager ben, wijs te maken dat dit ook een beetje mijn vaderland is...

Het maximale stijgingspercentage blijft op de Schweiberg steken op circa 10 procent, dus ook met koude spieren zou je hier omhoog moeten kunnen rijden. Een makkelijke klim is het echter niet; de helling is vrij grillig waardoor het niet mogelijk is om in één cadans omhoog te rijden. Vier keer knikt de weg omhoog om vervolgens weer verradelijk af te vlakken. Hierdoor is het gevaar op deze helling dat je te snel veel kruid hebt verschoten. Gelukkig is deze heuvel niet heel erg streng; onverstandig rijden wordt hier niet afgestraft, maar het levert slechts een waarschuwing op.

Geen opmerkingen: