Vaalserberg

Ja hoor, Nederland heeft een hoogste punt. Wij moeten dit punt welliswaar delen met Duitsland en België (in de periode van 1839 tot 1919 zelfs ook nog eens met Neutraal Moresnet), maar toch... De trots op het stukje Nederland dat 321 meter boven het gemiddelde zeeniveau ligt heeft ertoe geleid dat er een weg is aangelegd naar deze hele bijzondere plaats. Zo, daar kunnen de Fransen nog wat van leren (naar mijn weten ligt er nog geen tweebaans asfalt naar de top van de Mont Blanc).

Het is moeilijk om het beginpunt en het eindpunt van de klim aan te geven. In dit overzicht is als beginpunt gekozen voor het begin (de onderkant) van de Randweg, in de buurt van Kasteel Vaalsbroek. Het is echter ook mogelijk om naar het drielandenpunt te klimmen vanaf de grensovergang in Vaals (deze variant staat op Klimmen in Limburg beschreven onder de naam Vaalserberg Oost).

Het belangrijkste en mooiste deel van de klim is voor beide varianten gelijk, vandaar dat de Vaalserberg vanuit Nederland slechts één vermelding krijgt op deze website. Dit deel begint daar waar de Nieuwe Hertogenweg overgaat in de Viergrenzenweg. Vanaf het moment dat de weg het bos indraait heb je het gevoel dat je een echte berg aan het beklimmen bent. Je slingert met een stijgingspercentage van tussen de 5 en 10 procent omhoog. Na enkele kronkels in de weg krijg je tegen het einde van de klim zelfs een echte haarspeld. Je weet hier dat het einde van deze heuvel bijna is bereikt; slechts één 180 graden bocht en je bent er. Voor de werkelijk top (het hoogste punt van Nederland) zal je nog een stukje moeten doorrijden, maar het stijgingspercentage is hier volgens mij alleen theoretisch waarneembaar.

Deze helling is niet alleen een fraaie klim, maar je kan je jezelf hier ook behoorlijk op de proef te stellen. Zeker de moeite waard!

2 opmerkingen:

Poggio zei

Als je nu eens begint vanuit Lemiers, en dan de Rijksweg M'tricht-Vaals aanhoudt, bij de rotonde rechtsaf gaat (richting Landal Hoog Vaals) en dan de weg vervolgt naar het drielandenpunt. Zou dat niet de langste klim zijn in Zuid-Limburg?

Patrick zei

Zelfs op de Rijksweg zijn de laatste 500 meter voordat je rechts bij de rotonde rijdt al omhoog. En vanaf de rotonde ( politiebureau) dan loopt het stijgingspercentage ook op tot je onder het tunneltje doorgaat en aan de berg begint. Totaal iets meer als 4 km