Pas van de Wolfhaag (Schutteberg)

Er zijn verschillende manieren om net aan de westkant van Vaals de Belgische grens te bereiken. Op de kaartjes is de variant getoond waarbij je halverwege de Schuttebergsweg rechtsaf slaat(Meelenbroekerweg) en dan weer de eerste linksaf (Wolfhaag). Het stukje op de Meelenbroekerweg is een stukje van een paar honder meter waar je even kan bijkomen (lichte afdaling). Geen overbodige luxe, want het is een pittige helling.

Wanneer je op de Schuttebergsweg rechtdoor rijdt (en niet rechtsaf slaat) dan volg je een wat kortere variant. Deze variant heeft een iets korter stukje waarop je kan bijkomen. Omdat dit 'bijkomstukje' niet daalt (zoals de Meelenbroekerweg) zal je in totaal iets minder hoeven te klimmen om de top van deze helling te bereiken.

Het is tenslotte ook mogelijk om aan het onderste deel van de Eschberg (bij Raren) de Rarenderstraat in te slaan. Waneer je aan het einde van de Rarenderstraat linksaf slaat (Meelenbroekerweg) kom je vanzelf aan de voet van de Wolfhaag. Het begin van deze variant heeft wel een paar stukjes die oplopen, maar omdat deze stukjes nauwelijks doorlopen heb je niet het gevoel dat de beklimming al echt begonnen is. Pas wanneer je rechtsaf de Wolfhaag inslaat gaat het serieuze werk beginnen...

Drie varianten, waarvan de route Schuttebergsweg-Meelenbroekerweg-Wolfhaag wat mij betreft de hoofdvariant is.

3 opmerkingen:

Hugo zei

Deze klim wordt vaak aangeduid als "Gemmenich" in de routebeschrijvingen van de Amstel Gold of Limburgs mooiste. Ik vindt zelf het tweede deel op de Gemmenicher weg altijd zwaar. Maar het is gelukkig niet erg lang en de afdaling naar Gemmenich is de moeite waard.

Anoniem zei

Misschien een interessant vervolg richting Vaals. Sla na de PvW rechtsaf, r. Gemmenich. Na ongeveer anderhalve kilometer linksaf, r. "3 bornes". Je rijdt dan de Vaalserberg op vanuit Belgiƫ, 1600 meter lang en gemiddeld 6% volgens de Encyclopedie Cotacol. De provinciaalse weg r. Vaals is saai om te rijden en bovendien vaak druk.

Jacco zei

@Ronald: volgens mij staat de helling die jij bedoelt ook beschreven op deze website: Vaalserberg (B).