Vaalserberg (B)

Hoewel ik de route naar de top van de Vaalserberg vanuit Vaals) een bijzonder prettige beklimming vind, kies ik er meestal toch voor om het drielandenpunt te bereiken vanuit Belgiƫ.

De klim begint op het moment dat de Route des Trois Bornes je in een Z-bocht (links/rechts) door een tunneltje stuurt. Een erg fraaie start! Het stuk direct na het tunneltje is op zich niet zo bijzonder. Dit verandert al vrij snel wanneer de weg in het bos verdwijnt. Er moet dan nog een behoorlijk hoogteverschil worden overbrugd. Onze zuiderburen hebben gelukkig ingezien dat dit slechts mogelijk is door de weg via twee haarspeldbochten een stuk te verlengen (de totale lengte van de klim is circa 1,5 kilometer). Het stijgingspercentage blijft hierdoor beperkt tot maximaal zo'n 8 procent. Mede dankzij de haarspeldbochten is dit een bijzonder mooie klim. Het enige nadeel is het wegdek; het asfalt is alles behalve onbeschadigd en er liggen veel steentjes op het wegdek. Reden te meer om deze zijde van de berg te benutten om omhoog te rijden; het dalen in Nederland is een stuk veiliger!

2 opmerkingen:

Hugo zei

De Vaalserberg, vanuit Gemmenich (B), is inderdaad een mooie klim. Ik had hem al diverse keren "gedaan" in de Amstel Gold en Limburgs mooiste toen ik onlangs met mijn zoon van 14 naar boven reed tijdens een korte vakantie in Vaals. De klim loopt mooi en in de laatste bocht is het even steil. Als je daar even aanzet kun je snelheid houden tot boven. De vader/zoon strijd eindigde er onbeslist :-)

Anoniem zei

Afgelopen weekend vanuit Gemmenich naar het Drielandenpunt gefietst. De weg is nu strak geasfalteerd. De afdaling richting Moresnet was een stuk avontuurlijker, veelal onverhard.