Vijlenerbos



Volgens mij is dit de langste klim in zuid Limburg. De klim begint nadat je aan je rechterhand een parkeerplaats bent gepasseerd waar, als het weer een beetje meezit, een ijstent staat (de Wingbergerhoeve). Voor liefhebbers van ijs: dit is een aanradertje!

Het eerste deel van deze beklimming begint met een stevig stukje stijgen. De weg slingert wat omhoog totdat je restaurant Bergzicht hebt bereikt. Voor de bikkels die nog oog voor de omgeving hebben: het zuiden (rechterkant) biedt een schitterend panorama. Je ziet onder meer een boomgaard (de Bellet). Het fruit hiervan wordt onder meer gebruikt voor het maken van Eau de Vie de Limbourg (niet echt een sportdrank, maar wel erg lekker kan ik u verzekeren!).

Na restaurant Bergzicht moet je kiezen tussen de westvariant (Groenweg) of de zuid variant (vervolg Epenerbaan). De westvariant (na Bergzicht linksaf) stuurt je dwars door het Vijlenerbos. Wat is dit een heerlijk swingende klim!

De zuidvariant (na Bergzicht rechtdoor) leidt je meer langs de rand van het bos. Doordat de weg niet voortdurend omhoog loopt (zelfs ook wat dalende stukjes) heb je bij deze variant de mogelijkheid om af en toe een beetje op adem te komen.

Wanneer je na het einde van de westvariant rechtsaf slaat (Zevenwegenweg) dan rij je naar het eindpunt van de zuidvariant. De beklimming van het Vijlenerbos wordt beloond met de mogelijkheid om op 260 meter hoogte een bezoekje te brengen aan de enige echte berghut in Nederland (boscafé 't Hijgend Hert'). Je moet hiervoor bovenop het Vijlenerbos een stukje de Rugweg inrijden. Een goede plek om nog even na te genieten van deze fraaie klim!

1 opmerking:

Marco van Dijk zei

Mooiste klim van Nederland, maar dan wel de weg vervolgen richting Vaals!